Viddernas Vilda

Hjortron har hög halt av C-vitamin
Kvannen är den växt som använts mest av samerna, både som mat och medicin. Den håller det "onda" borta, ökar immunförsvaret och hjälper till med matsmältningen.

Samerna har varit och är delvis än idag ett nomadfolk. Ett folk som ständigt är i rörelse med bara kortare uppehåll kan inte ha odlingar utan är hänvisad till att ta vara på det som växer vilt. Man har varit jägare och samlare. Kunskaperna kring vad som går att använda och äta har bevarats och förts vidare mellan generationer. Kosten har varit baserad på kött från vilt, fisk, bär, örter och mjölk från renen.

De viktigaste örterna har varit fjällkvanne, tolta och fjällängssyra. De kunde blandas med renmjölk, läggas i renmage och jäsas till gompa - en rätt som kunde förvaras till vintern.

Tallens innerbark samlades på försommaren, torkades, rostades och maldes till mjöl som man kunde koka gröt på eller reda soppor med.

Bär som hjortron, blåbär och lingon plockades och förvarades i kaggar i kallkällor för vinterbruk. På så vis hade man tillgång till vitaminer året om.

Vårt företag bygger på att lyfta upp de kunskaper som börjat falla i glömska. Vi plockar och förädlar vilda örter från vårt närområde och gör nya produkter av dem.

Vi har valt att enbart plocka vilda växter eftersom de växterna själv valt den optimala platsen där de kan utvecklas och få all den näring de behöver. Efter torkningen förvaras örterna i täta påsar tills de förädlas till olika produkter.

 

I vårt sortiment hittar du rena, naturliga produkter:

  • Produkter av barkmjöl som bröd och chips
  • Årstidsteer av vilda örter
  • Honung med smak av kvanne och kråkbär
  • Örtsalter med smak av skog och fjäll
  • Tinkturer av kvannerot och rosenrot
  • Kådsalva med fett från björn och ren
  • Godis av kvannestjälk